Protetik – Kronor & broar

Det som sker är att tanden blir försvagad genom att man t.ex. får karies/”hål” som lagas med en plastfyllning, tandgnissling/tandpressning som nöter ut tänderna. Tänder som ständigt lappas och lagas. Dessutom finns det faktorer som man inte kan styra över t.ex. medfödda defekter på emaljen som gör den sprödare.

Tänder är uppbyggda av kroppens hårdaste material, trots det vet vi att de kan frakturera och bli utnötta med tiden. Det finns olika anledningar till varför en så stark konstruktion ibland inte håller. Det som sker är att tanden blir försvagad genom att man t ex får karies/”hål” som lagas med en plastfyllning, tandgnissling/tandpressning som nöter ut tänderna. Tänder som ständigt lappas och lagas. Dessutom finns det faktorer som man inte kan styra över t ex medfödda defekter på emaljen som gör den sprödare.

När en tand har en substansförlust kan man ersätta det med en vanlig plastfyllning tills dess att man når en punkt där substansförlusten är omfattande och plastfyllningen blir för stor och därmed försätta tanden i en sämre situation och ökad risk för fortsatta frakturer. Det är vid sådana situationer klokt att behandla med porslinskronor.

Image by Rudi Fargo

Porslinskronor

Det finns olika sorters porslinskronor, de kan vara uppbyggda av en metallkärna med påbränt porslin, även kallat metall- keramik krona. Eller helkeramiska kronor vilket innebär att hela kronan är uppbyggd och fräst i ett stycke, dessa kronor kallas för Zirkoniumkronor.

Hur gör man en porslinskrona?

Tanden som ska behandlas bedövas med lokalbedövning. Därefter slipar man runt tanden tillräckligt mycket för att göra plats för porslinskronan. När man har borrat och slipat klart tanden tar man ett silikonavtryck med en avtryckssked. Detta avtryck med annan viktig information som t ex färg på den nya tanden mm skickas till ett tandtekniskt laboratorium. Där framställs porslinskronan och skickas tillbaka till kliniken. Detta moment kan ta ca 1-2 veckor.

 

När kliniken har fått kronan görs en första inspektion av tandläkaren, då tittar man på färgen och formen på kronan. Därefter provas den i munnen på patienten, då tittar man återigen på färgen, formen och att den passar in bra med resterande tänder och bettet. Är tandläkaren och patienten nöjda cementeras kronan fast. Detta är sista momentet i behandlingen, dock kan man behöva justera kronan i efterhand då de ibland kan kännas lite för ”höga”.

Porslinets hållbarhet

Materialen som vi använder oss av är väldigt hållbara, trots det vet man att porslinet kan gå sönder. I vissa fall kan små tunna skärvor gå sönder och i andra mer ovanliga fall kan porslinskronan helt gå sönder. Anledningen till att ett så hårt material kan gå sönder kan ha olika orsaker. Framställningen av porslinet kan ha felat, obalans i bettet som leder till väldigt höga krafter på just den tanden.

 

Oavsett hur hårt materialet är så finns dessa risker, detta för att munnen är en tuff miljö. Tänder utsetts för värme, kyla, syror och väldigt höga krafter och påfrestningar flera gånger om dagen. Om inte orginaltänderna som är kroppens hårdaste material klarar av en hel livstid är det orimligt att ha högre krav på ett material som framställs utanför munnen.

 

Det är som sagt ovanligt att porslinet går sönder men skulle detta uppstå har man enligt lag en garanti på 2 år från det datumet kronan, bron eller fasaden sattes fast.

Porslinsbroar

Ibland saknar man tänder och då kan luckor mellan tänder uppstå. Dessa luckor kan man sluta mha porslinsbroar. Behandling med porslinsbroar kan liknas vid behandling med enstaka porslinskronor. Slipning görs på samma sätt och materialet är densamma, skillnaden är att kronor är en enskild tand och vid broar kopplar man ihop flera tänder. Det är viktigt att tänderna som ska fungera som stöd till bron är tillräckligt starka och välmående för att kunna bära konstruktionen. Det är därför viktigt med en klinisk och röntgenologisk undersökning av dessa tänder innan behandling. Detta gäller även vid behandling med enstaka kronor och porslinsfasader.

Gör det ont?

De flesta brukar bli förvånade när de upptäcker att behandlingen av rotfyllningen sker lätt och smärtfritt. I regel utför man rotbehandlingar under lokalanestesi. Efter en rotbehandling och när bedövningen har släppt, kan man uppleva en ömhet de första dygnen. I ovanliga fall kan man uppleva värk, svullnad eller feber, då bör man kontakta sn tandläkare eller jourhavande tandläkare.

Att tänka på efter rotbehandling

Att avgöra om en rotbehandling är lyckad eller inte kan vara svårt. Det första tecknet på en lyckad behandling är att tanden är symtomfri. Därefter följer läkning av infektionen. Det är viktigt att man följer upp och tar röngenbilder, det kan ta några månader innan man ser röntgenologiska tecken på en pågående läkning. Trots att det tar lång tid innan man kan säga att rotbehandlingen har varit lyckad är det viktigt att skydda tanden med en stark konstruktion under tiden. Som tidigare nämnt blir tanden försvagad och skör efter en rotbehandling och risken för frakturer ökar. I värsta fall kan tanden gå sönder så pass mycket att den behöver extraheras.